Gotowanie: Tiramisu

Jakiś czas temu po kolejnym nietrafieniu w kubki smakowe moich znajomych naszła mnie ochota na zrobienie tiramisu. Brzmi wystarczająco egzotycznie, smakuje nieźle, no i jak się okazuje jest łatwe. Że już kilka razy robiłam i wszyscy żyją, to się podzielę przepisem:

Składniki:

* 4 jajka

* paczka podłużnych herbatników – tutaj kupuję kedi dili w Onurex albo Bim, które swoją drogą są sprowadzane z Włoch, a kosztują mniej niż 3TL.

* 400g serka Labne (najpierw kupowałam 500g İÇİM alebardzo dobre wyszło też z Labne firmy Kay – 2 opakowania po 200g. Różnica jest taka, że ICIM ma mniej tłuszczu, ale dużo dłużej tężeje i czasem tiramisu pływa, a serek Kay jest gęsty i tiramisu ma bardziej zwartą konsystencę. Różnica energetyczna to ok 40kcal na 100g;))

* 6 łyżek cukru pudru, symboliczna szczypta soli

* duża szklanka lub nawet 1,5 mocnej kawy (przeważnie robię tak jak kawę po turecku; raz użyłam nes i smak był gorszy)

* ok 2Ł likieru amaretto. Dwa razy używałam zamiast tego rakiji – raz domowej produkcji żółtej z Macedonii, innym razem butelkowanej z Bułgarii. Można zrobić w wersji bez alko, i jeśli ktoś lubi to dać symboliczną kropelkę aromatu migdałowego dla podkreślenia smaku)

* Trochę kakao i sitko do posypywania

– trzeba mieć mikser i naczynie na tiramisu: albo duże szklane (ja używam wielkiej szklanej tortownicy – byle żeby miała w miarę prostopadłe ścianki – albo mniejsze szklane np. miseczki pucharki itp). Poza tym potrzebny będzie pojemnik na zmiksowanie białek jaj i większy na miksowanie masy.

Robota:

– Zrobić kawę i przelać do pojemnika w którym łatwo będzie maczać herbatniki. Jak trochę przestygnie, dodać alkohol. W wersji dla leniwych można zrobić rozpuszczalną i zalać nawet letnią wodą, ale smak jest, niestety, gorszy.

– Zmiksować białka z 2Ł cukru pudru i symboliczną solą na sztywną pianę, odstawić

– Zmiksować żółtka z resztą cukru, warto pomiksować ok 5-10 minut na puszystą, białą masę. Potem dodać serek Labne i zmiksować. Na końcu dodać białka i wymieszać/zmiksować na bardzo powolnych obrotach (ale lepiej wymieszać łyżką)

– Maczać krótko herbatniki w kawie i ułożyć z nich warstwę na spodzie naczynia/naczyń; na obłożyć połową kremu, można opruszyć kakaem; ułożyć drugą warstwę herbatników maczanych w kawie, położyć pozostałą część masy, opruszyć kakaem, przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Przygotowanie zajmuje mi w sumie mniej niż 20 minut, a jest na prawdę niezłe! W ddatku w wersji z amaretto/rakiją ciasto nabiera dodatkowego ognia i można nim rozweselić nieczego nie podejrzewających konsumentów:P

Reklamy

Autor: Eyen

Początki mojej etnograficznej przygody sięgają laboratorium etnograficznego na warszawskiej etnologii w ramach którego miałam szansę pojechać na pierwsze badania terenowe do zachodniej Macedonii. Przez kolejne lata byłam zaangażowana w badania dokumentujące relacje społeczne i etniczne na pograniczu macedońsko-albańskim oraz migrację z Macedonii do Włoch. Przez kilkanaście miesięcy mieszkałam w stolicy Macedonii, Skopje, jako stypendystka programu CEEPUS, oraz wolontariuszka programu Młodzież w Działaniu. Równolegle do antropologii ukończyłam magisterskie studia z ochrony środowiska w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i przez rok po obronie pracowałam jako koordynatorka projektu promującego recykling w jednym z Warszawskich stowarzyszeń. W styczniu 2011 dostałam się na studia doktoranckie jako stypendystka programu TUBITAK-BIDEB na uniwersytecie Yeditepe i przeprowadziłam się do Turcji. Moje badania dotyczyły tożsamości muzułmanów z zachodniej Macedonii w kontekście migracji i więzi z Turcją. Od roku 2017 kontynuuję studia na wydziale antropologii Uniwersytetu Oslo.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s